Jízda na elektrické koloběžce se stále častěji stává populárnějším způsobem dopravy. S koloběžkami se již zdaleka nesetkáváme pouze na cyklostezkách, ale v posledních letech se staly oblíbeným dopravním prostředkem zejména ve velkých městech.

Právě zde si je za pár korun můžete půjčit a jednoduše se na nich svézt po městě nebo si tak zkrátit cestu do práce.

Jsou ale elektrické koloběžky bezpečné a neměli byste na nich přeci jen mít nějaké ochranné vybavení? Pojďme se na tuto problematiku podívat trochu podrobněji.

Nepodceňte ochranné vybavení

Mnoho lidí si ve městě koloběžku jednoduše půjčí, ale přitom s sebou nemají helmu či reflexní prvky. Přitom právě ve městech, kde je doprava tak komplikovaná a nebezpečná, bychom na toto bezpečnostní vybavení rozhodně neměli zapomínat.

Když jedete městem na kole, určitě na helmu nikdy nezapomínáte, ale na elektrické koloběžce, která je mnohem rychlejší, většina lidí helmu vůbec nemá. Chraňte své bezpečí a noste s sebou vždy helmu, která splňuje bezpečnostní normy, může vám to opravdu zachránit život.

Helma by vám měla dobře sedět a musí být správně upevněna. Zejména děti, případně začátečníci, by si na koloběžku měli vzít také chrániče, zvlášť pokud jste třeba na výletě a plánujete jízdu ve vyšších rychlostech.

Chrániče jsou doporučeny zejména na kolena a na lokty. Noste také pevné boty, které dobře drží na koloběžce, nikoli žabky či boty na vysokém podpatku, jak tomu bývá právě ve městech.

Vhodné jsou i cyklistické rukavice, které vám ochrání ruce při případném pádu a reflexní prvky, které vás více zviditelní v provozu, zejména za šera nebo v noci.

bezpečnost koloběžka

Bezpečnost na prvním místě

Mnoho lidí, zvlášť ve městech, kteří využívají elektrickou koloběžku jako „přibližovadlo“, si neuvědomuje, že pokud jedou na koloběžce, stávají se automaticky účastníky silničního provozu.

Jelikož se spousta z nich bojí jet po silnici nebo cyklostezce, řeší to tak, že jezdí po chodnících, což je zase nepříjemné chodcům, kteří se koloběžkám vyhýbají.

 Platí, že s elektrokoloběžkou se můžete jezdit jen po silnici ve vyhrazených cyklo pruzích nebo můžete využít cyklostezku. Na chodníku na ní jezdit nemůžete, povolené je ji pouze vést. Pro jezdce na koloběžce platí stejné povinnosti, jako pro cyklisty: Jezdí se po pravé straně vozovky s dostatečným bezpečnostním odstupem.

Většina měst má také stanovené rychlostní limity pro tyto koloběžky, obvykle okolo 20–25 km/h. Před samotnou jízdou se přesvědčte také o tom, že koloběžka správně funguje a prohlédněte si, zda jsou brzdy, světla, pneumatiky a baterie v pořádku. 

Nezapomínejte sledovat provoz kolem sebe, buďte připraveni na náhlé změny a komunikujte své úmysly a ostatními řidiči, například dávání znamení rukou.

Aktuální legislativa v ČR

Koloběžka je konstruována pro jednu osobu, jízda ve dvou je nebezpečná, jelikož může dojít ke ztrátě rovnováhy a je zakázaná. Pokud s koloběžkou jedete po silnici, musí být jezdec na koloběžce starší 15 let a maximální povolená rychlost koloběžky na veřejných komunikacích je 25 km/h. 

Elektrická koloběžka musí být vybavena předním a zadním světlem, odrazkami a funkčním zvonkem. Jízda pod vlivem alkoholu nebo drog je samozřejmě zakázaná a může být pokutována podobně jako při řízení motorového vozidla.

V posledních letech policisté řeší stále více přestupků, které jsou spojeny právě s jízdou na elektrokoloběžce.

S koloběžkou na výlet do přírody

I když jsou elektrické koloběžky téměř výsadou měst, setkáváme se s nimi v posledních letech i na cyklotrasách, kde platí stejná pravidla silničního provozu, jako kdybyste jeli na kole. Na cyklotrase udržujte průměrnou rychlost okolo 25 km/h a zpomalte v blízkosti pěších, křižovatek nebo jiných rizikových míst.

el. koloběžka v terénu lifefit

Pozor si dejte zejména při předjíždění a vždy se ujistěte, že kolem sebe máte dostatek místa. S koloběžkou se můžete vydat i do přírody, samozřejmě vybírejte takové trasy, které jsou pro tento typ koloběžky vhodné.

Vždy se musí jednat o cyklotrasu a nezapomínejte na to, že některé chráněné oblasti a stezky mohou mít určitá omezení i pro elektrická vozidla, kam spadají i tyto koloběžky. Nevyjíždějte mimo značené trasy a respektujte přírodu, klid a životní prostředí kolem vás.

Jízda na elektrické koloběžce je skvělým řešením, jak se rychle a ekologicky šetrným způsobem dostat na jiné místo. Nicméně je důležité si uvědomit, že s tímto dopravním prostředkem přichází také určitá odpovědnost.

Dodržujte tedy veškerá bezpečnostní opatření a pravidla silničního provozu, přispíváte tak k bezpečnému, udržitelnému a zábavnému využívání elektrických koloběžek.

Přečtěte si více: