Elektrické koloběžky patří mezi oblíbené typy dopravních prostředků. Co je jejich základní podstatou a jaké druhy koloběžek Eljet vlastně rozeznáváme?

Co je to elektrická koloběžka

Elektrická koloběžka svou konstrukcí vyhlíží podobně jako její klasická „kolegyně“. Navíc je ale osazena elektromotorem a baterií, které vám usnadní cestování.

Jedná se o univerzální dopravní prostředky, které vám usnadní přepravu v různém terénu. Jsou velmi obratné a skladné. Stejně jako ostatní elektrická vozítka zůstávají i elektrické koloběžky ekologické a nehrozí vám produkce emisí, zápachu a hluku.

Pozitivní dopad má i na psychiku, elektrická koloběžka může být oním kýženým motivátorem, který vás zkrátka přiměje podívat se ven. A každý pohyb na čerstvém vzduchu se rozhodně „počítá“. I pohyb v doprovodu elektropohonu vám tak pomůže vyplavit endorfiny.

Jaké typy elektrokoloběžek existují

Elektrokoloběžky lze rozdělit podle několika hledisek, jako je účel jejich využití. V takovém případě rozlišujeme:

  • městské elektrokoloběžky
  • terénní elektrokoloběžky

Městské elektrokoloběžky zastupují praktické pomocníky pro pohyb ve městě. Jejich konstrukce je lehká a skladná a snadno se s nimi tedy zvládnete i hustý městský provoz. Většinou se jedná o skládací modely, což vám umožní si je vzít do autobusu, tramvaje nebo vlaku.

Terénní elektrokoloběžky se oproti tomu vyznačují obvykle silnějším motorem, celkově robustnější konstrukcí a také většími koly. Ruku v ruce se silnějším motorem kráčí v těchto případech rovněž vyšší kapacita akumulátoru. Terénní modely navíc zpravidla nabízejí lepší odpružení.

Dále můžeme členit jednotlivé modely dostupné na trhu podle toho, pro koho jsou vlastně určeny:

  • dětské elektrokoloběžky
  • elektrokoloběžky pro dospělé

Dětské elektrické koloběžky jsou lehké a cenově dostupné. Nabízejí nosnost až do 65 kg. Nejčastěji jsou vybaveny malými plastovými kolečky připomínající ta z kolečkových bruslí. Bývají určeny dětem zhruba od tří až čtyř let, podle síly motoru ale i větším dětem až například od osmi let. Vhodné je respektovat doporučení výrobce daného modelu.

dětské el. koloběžky

Modely pro dospělé, které na současném trhu převažují, se pak liší celou řadou parametrů, jako je výkon motoru, maximální dojezd, rychlost i nosnost. Stejně tak mohou být vybaveny koly z různých materiálů, bývají také osazeny kvalitním odpružením a různými typy brzd.

Stejně tak můžeme odlišit, zda na elektrickou koloběžku potřebujeme řidičské oprávnění, což souvisí s jejich výkonem:

  • výkonné modely s řidičákem
  • slabší elektro modely bez řidičáku

Jakkoli elektrická koloběžka vyhlíží prakticky jako „neškodná“ dětská hračka, nemusí tomu tak být. Respektive pouze slabší modely můžeme brát jen jako přibližovadla určená všem bez omezení. Silnější provedení už se staví na úroveň motocyklů se všemi náležitostmi.

Konkrétní omezení pro varianty, které můžete provozovat bez řidičského oprávnění, tak spočívá v maximální rychlosti 25 km/h a výkonu motoru nejvýše 1 kW. Nad tyto parametry už se jedná o malý moped řidičský průkaz skupiny AM nebo B.

Co nabízejí elektrické koloběžky Eljet

Společnost Eljet je původní česká značka, která se zaměřuje na elektromobilitu. Ve svém portfoliu má hoverboardy, elektrické longboardy, skateboardy, dětská autíčka, a právě elektrické koloběžky. Stejně tak se zaměřuje na náhradní baterie do koloběžek a další elektroniku.

V současné době nabízí široké portfolio elektrických koloběžek. Jakým způsobem rozlišuje jednotlivé modely a v čem se liší?

Modely pro dospělé:

  • C-80
  • C-85
  • Roadster
  • Evo 16
  • Falcon Falcon
  • Falcon Falcon Pro
  • Falcon Max
  • Falcon Max Pro

modely elektrokoloběžek eljet

Možnost skládání

Většina modelů je vybavena praktickým skládacím mechanismem. Jde o praktické městské elektrokoloběžky, které jsou vhodné i pro cestování v hromadné dopravě. Varianta Evo 16 navíc nabízí také polohovatelná řídítka.

Brzdy

Brzdění nejčastěji zajišťuje elektromotor, bubnová brzda, kotoučová brzda či nožní mechanická brzda nebo se jednotlivé způsoby se mezi sebou i kombinují pro lepší funkčnost. Nejčastější je spojení elektromagnetické a mechanické brzdy. Koloběžky C-80 a C-85 jsou osazeny zadní elektrickou brzdou. Roadster nabízí přední a zadní mechanickou brzdu, zatímco už zmíněná varianta Evo 16 brzdu kotoučovou přední a zadní.

Výkon motoru

Co se týče výkonu motoru, u nejslabší koloběžky C-80 můžete počítat s výkonem nejvýše 350 W, zatímco nejsilnější verze Falcon Max Pro přináší výkon maximálně 500 W. Jedná se tak o standardní městské modely pro dospělé uživatele.

Baterie

Co se týče baterie a její kapacity, většina koloběžek z našeho sortimentu disponuje baterií s 36 V a 6 až 10 Ah. Doba nabíjení zpravidla bývá kolem 5 až 7 hodin podle kapacity baterie a jejího vybití.

Rychlost

Rychlost jednotlivých koloběžek se pohybuje v rozmezí 22 až 25 km/h. Tu nejvyšší nabízí kromě řady Falcon i model Evo 16, nejnižší pak typ C-80. Je pak důležité si uvědomit, že nejsilnější typy už nesplní požadavky na koloběžku využitelnou bez řidičského oprávnění, a to i přesto, že výše uvedený výkon motoru odpovídá. Oba parametry totiž nemusejí platit zároveň.

Dojezd

Kapacita baterie pak má samozřejmý vliv na dojezd. Ten u městských modelů většinou nepřekročí 30 km. Lepší výkon po této stránce slibuje model Evo 16, který je schopen ujet až 45 km. Nejslabší model Falcon je určen na nenáročné popojíždění a zaručuje dojezd až 18 km.

dojezd el. koloběžek

Nosnost

Nosnost u všech modelů elektrických koloběžek dosahuje hodnoty 120 kg. Pouze u modelu Roaster počítejte s nosností 100 kg. To je stále standardní hodnota určena pro nenáročné uživatele. Započítat musíte při jízdě na koloběžce krom vlastní hmotnosti i případná zavazadla.

Typ a velikost kol

Pevná a gumová kolečka se liší hlavně nároky na údržbu a komfortem při jízdě. Gumové verze se nenafukují, takže je nemůžete prorazit. V náročnějším terénu využije spíše výhodu nafukovacích kol, díky kterým bude jízda pohodlnější.

Typy Falcon Pro a Falcon Max Pro jsou osazeny pevnými koly, koloběžka C-80 má nafukovací přední a pevné zadní kolo. U velikosti platí, že s většími koly koloběžka lépe překonává nerovnosti. V dřívějších dobách byla standardní hodnota kolem 8,5 palce, dnes to bývá 10 palců.

Modely pro děti:

  • Drago
  • Rex
  • Dino
  • Fenix
  • Argos
  • Argos Pro
  • Magico

Obecně lze říci, že dětské modely se příliš ne liší v od dospělých koloběžek. Modely Argos, Argos, Magico nedisponují skládacím mechanismem, zatímco další dětské koloběžky ano.

Elektrická koloběžka pro děti by měla mít zejména zadní nášlapnou brzdu, jejíž užití je bezpečnější. Varianty Drago, Rex a Dino jsou osazeny přední ruční brzdou ve formě páčky na řídítkách.

Velikost kol činí standardně 5,5 palce. Pouze model Magico nabízí velikost kol 4,5 a 3,5 palců.

Odlišný je u dětských modelů také výkon, dojezd a rychlost. Výkon by měl být v případě koloběžky pro dítě maximálně kolem 100 W.

U koloběžek Eljet počítejte s dojezdem 6 až 10 km a rychlostí v rozmezí 6 až 13 km/h. To ovlivní také užitá baterie, která může být olověná (použita konkrétně u verzí Drago, Rex a Dino) nebo lithiová. Lithiové verze nabízejí vyšší výdrž a jsou výrazně lehčí.     

Akcelerace by také měla být pozvolná. Modely Drago, Rex a Dino jsou pro tento účel vybaveny plynovou páčkou. U ostatních modelů dochází ke spouštění tlačítkem na nášlapu po odrazu.